Süne ile mücadele çalışmaları başladı

Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, hububatın verim ve kalitesini düşüren zararlıların başında gelen süneye karşı mücadele çalışmalarına başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 19:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, 2012 yılı süne ile mücadele çalışmalarına merkez ve 13 ilçe ile 382 köyde 75 teknik personelin katılımı ile 24 sürvey ekibi oluşturularak başladı. Yozgat çiftçisinin ana geçim kaynağı olan hububatın en büyük düşmanı süneye karşı bilgilendirme çalışması, Yozgat'ın Divanlı Köyü'nde yapıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi ve Hububat, Hastalık ve Zararlısı Şube Sorumlusu Sefer Akdere, Divanlı Köyü sakinlerini hububat alanında süneyle nasıl mücadele etmeleri gerektiğini uygulamalı olarak gösterdi. Akdere, kene konusunda da çiftçileri uyararak, "Son zamanlarda keneden dolayı maalesef can kaybı yaşandı. Özellikle çiftçilerimiz arazide çalışırken, pantolon paçalarını çoraplarının içine koyarak gerekli tedbirleri almalarını istiyoruz. Çünkü insan hayatı her şeyden önemlidir. Süne, hububatın en büyük düşmanı, bizler de bunu bilerek ona göre mücadele etmeliyiz. Bu böceğe karşı ilimizde 1994 yılında bugüne kadar biyolojik ve kimyasal mücadele yapılmıştır." dedi.

Akdere, 2004 yılında süneye karşı uçakla yapılan ilaçlama mücadelesinin kaldırıldığını hatırlattı. Akdere, "Havadan uçakla yapılan mücadelenin 8 yıl önce kaldırılmasıyla, biyolojik mücadelede tarla kenarlarının ağaçlandırılmasına ve çiftçilerimizin kendi imkanları ile mücadele yapmaları konusunda eğitim toplantıları düzenlenerek, il genelinde çiftçilerimiz bilgilendirilmiştir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da süne ile mücadelede, süne sürveylerinin tamamlanmasının ardından yoğunluk olan bölgelerimizde kimyasal mücadele kararı alınacaktır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber